Trots att vi just håller på att kratta bort höstens löv från våra trädgårdar, och snö och snöskottning är något av det sista vi tänker på just nu, vill Villa Västerbotten passa på att komma med några goda råd inför det som vi alla vet obönhörligen kommer. Det är bra att tänka på hur du skonar dig själv och din rygg när du är ute och skottar snö, men även vad du kan tänka på när det gäller val av redskap.

Det kan låta lite överdrivet att man ska värma upp innan du sätter igång, men risken att skada sig sjunker markant om du rört på kroppen lite innan du sätter igång.

Om du har en stor yta som behöver snöröjas kan det vara bra att använda en snöslunga. De finns i en mängd olika märken, storlekar och utföranden, du kan även välja mellan enstegs och tvåstegs slunga. Vilket som passar dig får nog delvis plånboken avgöra, men även hur mycket snö du har att ta hand om. Det som kan vara bra att tänka på är att sten och små bitar av is som ligger gömda i snön kan flyga iväg en bra bit när du kör snöslungan, så tänk på att hålla ett säkerhetsavstånd till personer och till exempel fönster.

Det är generellt bättre att använda en snösläde än en skyffel, så du slipper lyfta bort snön. Du slipper dessutom vrida på kroppen, vilket inte är lämpligt för ryggen. Om du ändå använder skyffeln så tänk på att böja på knäna och vrid dig inte samtidigt som du lyfter.

Det kan kännas jobbigt att gå ut och skotta flera gånger, men det är betydligt skonsammare att skotta lite i taget flera gånger än att ta allt på en gång. Tänk även på att ta korta pauser under skottandet.

Tänk på att se över snömängden på ditt tak, ju plattare tak desto oftare behöver du skotta taket. Bra att tänka på är att ta bort lika mycket snö på båda sidor av huset vid samma tillfälle, annars finns det risk att huskropp och bjälkar belastas snett.

I de flesta kommuner ansvarar villaägaren även för att hålla borta snön en bit utanför tomten, i vissa fall även se till att den är sandad. Det kan skilja sig mellan de olika kommunerna så ta kontakt med din och hör vad som gäller.

Skotta lugnt!!

Related posts