Blå, Blå, Blåbär!

Vi hoppas ni fått tillfälle att njuta denna sommar, att skörden är god och minnena många!

Nu är det Blåbärstider och i år verkar de större än någonsin i länet.

Fulla av näring
Blåbär är nyttiga och speciellt vilda blåbär innehåller antioxidanter, vitamin C, vitamin B6, vitamin K samt mineraler och fibrer. Mycket återstår att forska om detta superbär men blåbär har visat positiva egenskaper mot cancer, för immunförsvaret, förbättrat minne, sänkt cholesterol, lägre blodsocker, bättre återhämtning vid stroke med mera. Så några msk blåbär eller blåbärssylt till flingorna eller ett glas blåbärsjuice om dagen lär inte skada.

Ta hand om blåbären:
Blåbär kan frysas, saftas eller syltas. Bäst blir blåbären om de läggs ut på bricka och fryses sedan packas i påsar i fryst tillstånd – blåbären blir styckfrysta. Du kan också blanda blåbären med lite socker – ta ca 1 dl per liter – och packa löst och platt i stora fryspåsar och frysa. Recept på att safta och sylta blåbär hittar du nedan. Vill göra hållbar sylt som du ska spara länge så är syltsocker enkelt och smidigt samt har recept på paketet. Syltsocker är färdigblandat med pektin (som gör blåbärssylten tjock) samt konserverande ämnen.

Några av våra favoritrecept

blu1

BLÅ CUPCAKES

1/2 kopp kokos mjöl
1 msk majsstärkelse ( glutenfri )
1/4 tsk salt
1/2 tsk bakpulver
4 stora ägg
1/2 kopp honung
1/2 till 1 tsk mandel extrakt ( 1/2 tsk ger en mildare smak )
1 kopp blåbär dammas med kokos mjöl för att förhindra sedimentering i smeten under gräddningen

Värm ugnen till 175 grader. 
8 större muffinsformar med papper.

I en stor skål, vispa ihop mjöl, majsstärkelse, salt och bakpulver
I annan skål, vispa ihop ägg, honung och mandel extrakt.
Blanda sedan ihop våta ingredienserna i de torra och blanda med elvisp tills smeten är slät.
Rör i blåbär

FYLL muffinsformar till 3/4och grädda i 20-25 minuter eller tills du testar med en tandpetare i mitten och den kommer ut ren och toppen känns torr vid beröring.

Ta direkt bort från plåten och låt svalna helt på kylning.
 
GLASYR

1/2 kopp blåbär
1 msk vaniljsocker ( eller halv tesked ren vaniljextrakt )
4 uns vanlig färskost vid rumstemperatur
2 msk smör vid rumstemperatur
2 koppar strösocker

I en skål, blanda blåbär och vaniljsocker tills inga stora bitar finns kvar. Ställ åt sidan. 
I nästa skål; blanda blåbär, cream cheese och smör. Använd elvisp tills allt är ordentligt blandat och inga märkbara klumpar kan ses
Tillsätt strösocker, lite i taget, i blandningen tills allt är väl blandat.
Blanda alla ingredienser till glasyren kraftigt i 2-3 minuter och du har en slät glasyr.
Placera i kylskåp.

Spritsa glasyren på kylda muffins, toppa med färska bär och ett stänk av strösocker!
MUMS!

Blåbärspaj

 

blbrspaj4
Smulpaj med blåbär. Baka en god paj med blåbär och smuldeg. Servera blåbärspajen med vaniljglass eller vaniljsås. Du kan använda färska eller frysta blåbär. Även blåbärssylt går bra (ta då inget extra socker). Blåbär vätskar sig när de är frysta och tinar. Då kan kan pajen bli lite lös. Smulpaj med blåbär. Baka en god paj med blåbär och smuldeg. Servera blåbärspajen med vaniljglass eller vaniljsås. Du kan använda färska eller frysta blåbär. Även blåbärssylt går bra (ta då inget extra socker). Blåbär vätskar sig när de är frysta och tinar. Då kan kan pajen bli lite lös. Vill man ha en fastare paj så kan man pudra lite potatismjöl över blåbären. Detta pajrecept blir också gott med björnbär, krusbär eller hallon.

Ingredienser

  • 700 gram blåbär, färska eller frysta
  • 1 msk potatismjöl (valfritt)
  • 0,5 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl eller havregryn
  • 4 tsk socker
  • 150 g smör eller margarin
  • 0,5 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en ugnsäker form med 1 msk smör eller margarin.
  3. Med färska blåbär:
  4. Med frysta blåbär som går att dela styckvis: Fördela blåbären i botten på formen och strö över 1 msk potatismjöl.
  5. Med frysta blåbär som är i en klump: tina blåbären i en skål. Häll av lite av blåbärssaften i ett glas och rör i potatismjöl. Häll tillbaka och blanda blåbärssaften med potatismjölet med blåbären i bunken.
  6. Fördela blåbären jämnt i botten på formen.
  7. Strö över socker över blåbären.
  8. Gör smuldegen: lägg mjöl, socker och smör (margarin) samt salt i en skål. Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman mjölblandningen till en grynig massa.
  9. Strö och fördela smuldegen i ett jämt lager över blåbären.
  10. Ställ formen på mellanläge i ugnen och grädda pajen tills den fått ljusbrun färg, ca 20 – 30 minuter. Sätt ev. på grill sista minuterna om pajen ej fått färg på toppen.
  11. Ta ut blåbärspajen och låt den svalna något innan servering.
  12. Servera blåbärspajen med kall vaniljsås eller glass.

 

Blåbärssylt

Blåbärssylt. En riktigt god blåbärssylt till flingor, pannkakor eller dessert. Enkel och snabb hemgjord blåbärssylt kan du kokar med blåbär och socker. Vill du ha en hållbar blåbärssylt använder du syltsocker eller blandar i natriumbensoat, pektin och citronsyra. Använd syltsocker om du vill vara säker på att få en tjockare sylt. I nedan recept blir det 5 dl syltsocker (skippa då natriumbensoat, pektin och citronsyra).
Blåbärssylt. En riktigt god blåbärssylt till flingor, pannkakor eller dessert. Enkel och snabb hemgjord blåbärssylt kan du kokar med blåbär och socker.
Vill du ha en hållbar blåbärssylt använder du syltsocker eller blandar i natriumbensoat, pektin och citronsyra.
Använd syltsocker om du vill vara säker på att få en tjockare sylt. I nedan recept blir det 5 dl syltsocker (skippa då natriumbensoat, pektin och citronsyra).

Ingredien
ser

  • 1 kg blåbär
  • 5 dl socker
  • 1 krm natriumbensoat
  • 1 tsk pektin eller enligt paket
  • 1 krm citronsyra
  • 2 msk socker

Tillagning

  1. Rensa bär. Mosa ihop med socker i en gryta.
  2. Värm under omrörning och koka i 10 minuter. Späd eventuellt med några matskedar vatten om sylten kokar för torrt och bränns.
  3. Blanda natriumbensoat, pektin, citronsyra och socker.
  4. Tillsätt under omrörning och koka i 2 minuter till.
  5. Häll upp blåbärssylten på väl rengjorda och uppvärmda burkar (100 grader i ugnen).
  6. Sätt på lock och låt blåbärssylten svalna.
  7. Blåbärssylt håller sig mörkt och svalt flera månader.
  8. Öppnad burk blåbärssylt förvaras i kylen.

 


CUPCAKES

1/2 kopp kokos mjöl
1 msk majsstärkelse ( glutenfri )
1/4 tsk salt
1/2 tsk bakpulver
4 stora ägg
1/2 kopp honung
1/2 till 1 tsk mandel extrakt ( du väljer , 1/2 tsk ger en mildare smak )
1 kopp blåbär dammas med kokos mjöl för att förhindra sedimentering i smeten under gräddningen

Related posts