Bokashi – Den klimatsmarta komposten

Även om du har en villa i staden kan du kompostera ditt köksavfall enligt
en metod som kallas för bokashi.
En metod där man syrar sitt avfall. 

 

Bokashi Gurk-och-zucchinibäddenDSC_6595-Kopia-650x442Metoden går ut på att man syrar d v s fermenterar sitt köksavfall i någon slags behållare eller hink med tättslutande lock
(metoden påminner om processen man gör med gräs för att få ensilage)

Varje gång man lägger ner sitt köksavfall i hinken strör man samtidigt över ett vetekli över köksavfallet. Vetekliet är impregnerat med 5 olika mikroorganismer som ser till att avfallet inte bryts ner på traditionellt sätt utan syras.

När hinken är full behöver den lagras i 2 veckor i 15–20 grader så att allt avfall är bearbetat. Efter denna period är innehållet redo att grävas ner i trädgården och 2 veckor senare kan man odla direkt i avfallet. Under vintern, i väntan på nästa odlingssäsong kan man förvara hinkarna utomhus utan att avfallet försämras. Bokashikompost är mycket bra att använda till näringskrävande grödor så som kål, gurka, zucchini, majs och vitlök.

Bokashi fungerar bäst om du odlar på friland eller i odlingsbehållare ,  typ pallkragar som har kontakt med underliggande mark, så att jordens mikroorganismer och maskar kommer åt avfallet.

Skillnaden gentemot en vanlig kompost är att den producerar ytterst lite växthusgaser och därmed blir ju också mer näring kvar i avfallet.

Related posts