Elda rätt – inte helt lätt

Att få tända en brasa är nog en av de mysigaste sakerna som finns. Att det dessutom sprider go´värme och gör att du kan vrida ner termostaten blir ett extra plus i kanten.

Hur gör jag då för att elda på rätt sätt? Inte helt enkelt, och meningarna går isär, men här kommer några generella råd som är enkla att följa.

Använd torr ved. Kan låta helt självklart, men med torr så menar vi TORR. Den bör ha legat minst över en vår brukar förståsigpåarna säga, så den ved som du hugger på vårvintern kan vara redo att nyttjas till kommande vinter. Sen beror det givetvis på hur du förvarar den under torktiden, hur stora klabbarna är och så vidare. Ju torrare ved desto mindre fukt, desto mer effektivitet och därmed högre värme. Fuktig ved skapar också sot i skorstenen, som så småningom kan leda till skorstensbrand. Det är också lättare att tända brasan om veden är rumstempererad.

Huruvida du ska tända med tidningspapper och stickor, tändkuddar, äggkartonger, näver eller gamla ljusstumpar beror nog lite på din kamin och vad du själv tycker, meningarna går definitivt isär. Tänk bara på att det är lättare att få fyr på brasan om klabbarna ligger ner än står lutade upp, samt att du inte ska ladda med för mycket ved när du tänder. Låt luckan till kaminen stå öppen de första 10-15 minuterna. Elden får mer syre och tar sig lättare. Glaset i kaminluckan värms samtidigt upp och sotar inte igen lika lätt.

Låt det sedan brinna och bilda en fin glödbädd innan du lägger in mer ved. På så sätt brinner den nya veden du lägger in med en högre temperatur och ger mer värme. Lägg på två till tre klabbar i taget. Flera klabbar ger mer yta för eldslågorna att “fästa” på vilket leder till en jämnare temperatur och förbränning.

Tänk på att sluta elda i god tid innan du ska gå och lägga dig. Skorstenen hålls varm längre än vad man tror, och det brukar vara lätt att tända kaminen igen på morgonen eftersom det ofta finns värme kvar som påskyndar tändningsprocessen.

Låt kaminen vila minst lika länge som den är tänd så undviker du att skador och sprickor uppstår på grund av allt för hög temperatur.

När du sen ska tömma kaminen tänk på att elden ska vara helt släckt. Använd ett plåtkärl så undviker du att plasthinken smälter eller börjar brinna för att det fanns en liten glöd kvar.

Elda klokt och njut av värmen och mysfaktorn.

Related posts