Fyra goda, nyttiga och billiga recept – för en bra start på det nya året!

Att maten är god är extra viktigt när man tänker på kalorierna, annars är det lätt att man tappar gnistan. Njut av thaiinspirerad nudelsallad med lax, marinerade fläskkarréspett och härlig kycklinggryta! Gott och mättande!

Theas-thaisallad-med-glasnudlar-och-lax-11. Theas thaisallad
med nudlar & lax

 

  • 515 kcal/port
  • 100 g glasnudlar
  • 75 g rödkål
  • 1 stor morot
  • 10 cm gurka
  • 2 salladslökar
  • finrivet skal och saft av ½ lime
  • 3 msk sweet chilisås
  • 1 msk neutral olja
  • 200 g laxfilé
  • salt
  • ½ kruka koriander

 

Gör så här:

  1. Koka nudlarna enl anv på förp.
  2. Strimla kålen fint med mandolin eller osthyvel. Skala och hyvla moroten.
  3. Skala gurkan slarvigt, dela, kärna ur och skär den i tunna skivor. Skiva salladslöken tunt.
  4.  Blanda limeskal, limesaft, sweet chilisås och 1/2 msk olja.
  5. Tärna laxen fint och stek hastigt i resten av oljan. Salta lätt.
  6. Blanda nudlarna laxen och färsk koriander.

 


Ort-och-citronmarinerade-flaskkarrespett-12. Örtmarinerade fläskkarréspett

 

  • 535 kcal/port
  • 300 g fläskkarré
  • strimlad färsk basilika
  • Marinad
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 1 msk hackad basilika el
  • 1 tsk torkad
  • ½ finriven vitlöksklyfta
  • 1 krm salt
  • 1 krm citronpeppar
  • Potatissallad
  • 350 g potatis
  • 150 g haricots verts
  • ½ rödlök, strimlad
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vatten
  • 1 msk vit balsamvinäger

 

Gör så här

  1. Blanda ingredienserna till marinaden. Skär köttet i bitar (skär bort fettet), lägg i marinaden
    och låt dra ca 1 tim.
  2. Potatissallad: Koka potatisen. Skär den i bitar. Koka haricots vertsen ca 2 min. Spola i kallt vatten.
    Blanda med potatisen och övriga ingredienser.
  3. Trä köttet på spett och stek ca 6 min. Strö basilika på spetten.

 


Currydoftande-kycklinggryta-13. Currydoftande kycklinggryta

 

  • 505 kcal/port
  • ½ gul lök, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • ½ röd chili, strimlad
  • 1 morot, i skivor
  • ½ msk smör till stekning
  • 1 msk tomatpuré
  • ½ tsk curry
  • ½ tsk spiskummin
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 1½ msk konc kycklingfond
  • 250 g kycklinglårfilé, skuren i bitar
  • 1 burk små vita bönor
  • 1–2 salladslökar, strimlade
  • Servering
  • 100 g bröd

 

Gör så här:

  1. Fräs lök, vitlök, chili och morot i smör i en kastrull tills löken mjuknat. Fräs med tomatpuré och kryddor några min.
  2. Häll på vin, vatten och fond. Lägg ner lårfiléerna och sjud under lock ca 10 min.
  3. Lägg i vita bönor och låt allt bli varmt. Toppa med strimlad salladslök och servera med en bit bröd.

 


Potatissoppa-toppad-med-svamp-14. Potatissoppa toppad med svamp

 

  • 460 kcal/port
  • 300 g potatis
  • ½ stor purjolök
  • ½ gul lök
  • ½ vitlöksklyfta
  • 1 msk smör till stekning
  • 5 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 100 g svamp
  • salt och svartpeppar
  • hackad persilja
  • Servering
  • 100 g bröd

 

Gör så här:

  1. Skala och tärna potatisen. Skiva purjolöken, hacka löken och vitlöken. Fräs potatis och alla tre sorters lök i 1/2 msk smör i en kastrull, tills löken mjuknat.
  2. Häll på vatten och lägg i buljongtärningen. Låt sjuda tills potatisen är mjuk, ca 10 min. Tillsätt grädden.
  3. Ansa, dela och stek svampen lätt knaprig i 1/2 msk smör, salta och peppra.
  4. Smaka av soppan med salt och peppar och toppa sedan med svampen. Servera bröd till.

Related posts