Gran, Tall eller Plast till julen?

Traditionellt eller konstgjort till julen?

Meningarna är många och delade kring vad vi tar in i huset under jul. Granen har fått konkurrens av såväl plast som av tallen.

Det vanligaste argumentet vi på redaktionen har stött på är att det barrar så in i norden med en traditionell julgran och visst är det så att vissa år så dammsuger vi granbarr ända fram till midsommar. Men doften då? Det doftar ju inget av en plastgran. Kanske då en jultall kan vara ett alternativ för året?

Sköt om din julgran!

Vid det här laget vet nog de flesta att granen kan behöva lite tillvänjning innan den tas in i värmen. Ställ den först någon dag i garaget eller om du har en sval hall så temperaturskillnaden inte blir så markant. Den vill ha vatten direkt, även i garaget!

När granen skall in i huset och värmen så gör ett färskt snitt i foten så alla kanaler i stammen som leder vattnet öppnas upp. Placera helst inte granen nära en värmekälla så som element eller kamin, där blir det alltför varmt och torrt. Fyll på med vatten varje dag! Strunta i alla vännernas tips om att ha socker eller magnesyl i vattnet. Vanligt kranvatten är det bästa!

granbarr

 

Tall till Jul?

Vad inte många vet är att i vårt grannland Finland finns nästan ingen handel med Julgranar alls. Där är det Tallen som gäller, eller Julträd som de kallar tallen. Tallen är oftast lite glesare än granen men det går att finna tätare tallar. Tallen kan vara ett bra alternativ för allergikerna som inte tål gran. Skötseln ser likadan ut som för granen.

Konstgjord gran.

Allergikerna dröm! “plast”granen blir allt vanligare. Förutom att familjen slipper barr i fötterna och att dammsugaren kan få stå en eller några dagar extra så är den helt fri från små hyresgäster som kan följa med in i huset. Då det kommer till dagens konstgjorda granar så kan vi sammanfatta det med; De har blivit snyggare med åren och du får oftast vad du bettalar för. Ett liten varning utfärdas från redaktionen för de allra billigaste plastgranarna som ibland doftar väldigt starkt av plast och sällan är speciellt snygga.julgranar

 

 

 

Related posts