Hemlagat julgodis för alla smaker!

Om du blir godissugen i jul så har vi de perfekta recepten här för stora som små.

Citron o Lakritskola

CITRON- OCH LAKRITSKOLA

Ingredienser

Receptet gäller för 30 bitar

– 2 dl Arla® vispgrädde

– Vispgrädde 40%

– 4 dl rårörsocker

– 1 dl ljus sirap

– 1 msk lakritspulver

– rivet skal och saft av 1 citron

– 1 msk Arla® Svenskt Smör

– Normalsaltat 82%

Gör så här:

Blanda grädde, socker, sirap, citron och lakritspulver i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och rör tills sockret har smält. Koka på medelvärme utan lock tills smeten klarar kulprovet och har en temperatur på 123°. Dra kastrullen från värmen och rör ner smöret. Häll kolan i en form med bakplåtspapper, ca 10×25 cm, låt kallna. Skär kolan i bitar och slå in i bakplåtspapper. Förvara svalt.

 

HEMMAGJORD DAIM

Hemmagjord daimIngredienser

Receptet gäller för 25 st

– 2½ dl ljus sirap

– 2½ dl strösocker

– 2½ dl Arla® vispgrädde

– Vispgrädde 40%

– 200 g mörk choklad

Gör så här:

Blanda sirap, socker och grädde i en kastrull. Rör om och koka upp. Koka smeten till 130° eller tills den håller kulprovet. Klä en form, ca 20×20 cm, med bakplåtspapper. Bred ut smeten i formen. Låt stelna i rumstemperatur. Smält chokladen i en skål i mikro eller över vattenbad. Bred ut chokladen över kolasmeten. Låt stelna i rumstemperatur. Skär eller bryt daimen i lagom stora rutor när chokladen stelnat helt Förvaras svalt.  Kulprov! Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Den ska vara fast till hård.

Tips:

Tips! Innan chokladen smält helt, spritsa ut 50 g smält vit choklad så att det bildar fyllda cirklar på rad. Dra en tandpetare genom cirklarna så det bildas vita hjärtan.

 

TRYFFEL MED KARAMELLISERAD MJÖLK

Den karamelliserade mjölken ger en len kolasmak till chokladtryffeln. Du hittar den i välsorterade matbutiker.

Ingredienser

Tryffel med karamelliserad mjölk

Receptet gäller för 20 st

– 100 g mörk choklad

– 200 g mjölkchoklad

– 1½ dl Arla Köket® vispgrädde

– vispgrädde 36%

– ¾ dl karamelliserad mjölk
– 1 msk Arla® Svenskt Smör, rumsvarmt

– Normalsaltat 82%

Topping:

– 1 dl strössel

Gör så här:

Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp den syrade grädden och karamelliserad mjölk. Häll gräddblandningen över chokladen och rör tills all choklad smält. Rör i smöret. Sätt plast över bunken och låt stå i rumstemperatur ca 6 tim. Rulla runda bollar och därefter i valfritt strössel. Förvara kallt i en lufttät burk eller i frysen.

Tips:

Blåbärspulver, hampafrön, hackade pistagenötter, kakaonibs och florsocker.

 

CHOKLADTRYFFEL MED GLÖGG OCH MANDEL

(45 st)

Chokladtryffel med glögg och mandel

Chokladtryffel med en skvätt glögg som smälter i munnen. Chokladtryffeln rullas sedan i hackad mandel. Mums!

Ingredienser

Receptet gäller för 60 st

250 g mörk choklad

½ vaniljstänger

1 dl Arla Köket® vispgrädde

vispgrädde 36%

3 msk honung

50 g Arla® Svenskt Smör

Normalsaltat 82%

1 msk glögg

100 g hackad mandel

Gör så här:

Smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda grädde, vaniljfrön, vanilj-stång och honung i en kastrull. Koka upp, ta kastrullen från värmen och låt dra en stund. Rosta mandeln i en torr varm panna tills den får lite färg. Sila gräddblandningen över chokladen. Tillsätt smör och glögg, mixa chokladsmeten med stavmixer tills det blir blankt. Häll i en form och kyl ner. Forma små kulor och rulla i mandeln.

Related posts