Lys upp vägen för tomten!

Att skapa ljuslyktor i is har länge varit populärt pyssel för oss som har fördelen att det blir såpass kallt att det räcker att ställa ut projekten på bron för ett lyckat resultat. Värre är det för de som är bosatta söderut, de får fylla frysen för att hänga på oss i Västerbotten och övriga Norrland.

För oss på redaktionen är det just det pyssel som vi ofta glömmer bort och därmed får satsa på Nyår i ställer för jul. I år tänkte vi råda bot på glömskan och påminna i god tid och skjuta till lite inspiration. Det finns egentligen inga gränser eller regler. Du kan använda allt som klarar av kylan och att isen expanderar då den fryser. Du bör alltså inte använda glaskärl då det är stor risk att de spricker när isen fryser. Med ledljus varar din lyckta längre då levande ljuset avger värme och lyktan smälter fortare.

I år skall vi testa ballongvarianten!

winter-globesDu behöver:

 • Helt vanliga ballonger (välj gärna lite tjockare i bättre kvalitet så de inte spricker).
 • Minusgrader ute.
 • Vatten.
 • En hammare eller annat verktyg för att slå hål i isen.
 • Ett ljus till att tända i din islykta alternativt ledljus om du vill vara helt säker att inget börjar brinna.

Gör så här:

 1. Trä en ballong på din kökskran och fyll ballongen med kallt vatten.
 2. Blås i lite luft i ballongen innan du knyter ihop den så får du en flat ovansida som det är lätt att göra hål i sedan, eller en bra och jämn botten om du väljer att ha den nedåt.
 3. Knyt ballongen.
 4. Ställ ballongen i en skål eller i en djup tallrik så får lyktan en vacker, jämn form.
 5. Ställ ut ballongen i kylan så vattnet börjar frysa.
 6. Då väggarna på lyktan frusit till bra tjocklek. stick hål på ballongen.
 7. Gör nu ett litet hål på den sida du vill ha uppåt och häll ut vattnet som inte frusit. Använd en hammare, en syl eller annat verktyg, men slå försiktigt så att inte lyktan spricker.
 8. Gör nu hålet större så du får ner ditt ljus. Du kan antingen använda din hammare och slå försiktigt eller använda varmt vatten genom att hälla varmvatten i vasken så den blir uppvärmd och sedan föra den sida av din islykta som ska vara nedåt lite fram och tillbaka på den varma ytan så toppen av lyktan smälter. Då blir hålet jämnt och snyggt.
 9. Är isen jättetjock är det bästa sättet att göra hål på att använda rinnande varmt vatten.

 

islykta-3
Med lingonris, rönnbär & vackra blad kan du skapa en riktigt julig känsla!
islykta-5
Man kan frysa i nästan vad som helst som här i sockerkaksformar!
islykta-6
Att lägga tunt skivade frukter längs kanterna ger en fin effekt!
islyktor-4
Att skapa en hel rad med lyktor är väldigt effektfullt!

Du kan egentligen frysa din lykta i vad som helst. Roligt är att frysa in granris, kottar, lingon, vackra löv, glitter eller rent av blanda i några droppar hushållsfärg i vattnet och därmed få en färgad lykta. Om du väljer att färga ditt vatten tänk då på underlaget. Risken finns att lyktan färgar av sig då den börjar smälta.  
islykta-pinterest

 

Related posts