Måla om golvet

Måla om golvet

Förändra utseendet på ett helt rum genom att byta färg på ditt golv. Att måla om golven är ett prisvärt alternativ som kanske lämpar sig bäst om du har ett golv som inte är ordentligt trasigt och som du bara vill ge en ansiktsbehandling.

 

 

 

Material lämpade att måla på

Bäst är det att måla på golv i trä, betong eller linoleum. Där fäster färgen bra och du får ett snyggt resultat.

Underlag som inte lämpar sig för målning är bland annat plast och vinylgolv. Det beror på att det kan bli problem med vidhäftningen,

image_inomhusfarg_kok

Det går inte att skynda på om du vill att slutresultatet skall bli bra!

Ett lyckat resultat får du om du förbereder dig ordentligt. Se till att du har alla verktyg och hjälpmedel som du behöver framme.

Tänk också på att verktygen du väljer ska vara anpassade för just golvmålning. Se till att du har rätt verktyg! Det lönar sig i längden och ger ett bättre slutresultat.

3037_53894

Vilken färg är rätt?

Du bör använda färg som är lämpad för just det underlag som du vill måla. Det är viktigt att ha i åtanke hur mycket slitage som golvet ska tåla och hur mycket fukt det kommer att utsättas för, fråga din färghandlare om råd och välj färg därefter.vardagsrum-mm-080

Det viktiga underarbetet

För ett perfekt slutresultat måste du räkna med att lägga cirka 80% av tiden på att skapa ett bra underlag för den avslutande målningen. Här finns det tyvärr inga genvägar! Börja med att spackla igen eventuella skador som kommer att synas efter målning. För spackling på olika golvtyper bör du fråga på färghandeln så du får ett spackel som färgen sedan kan fästa bra på. Fortsätt därefter med att rengöra golvet ordentligt med målartvätt, det får inte finnas några rester av fett kvar. Därefter slipar du med ett fint slippapper. Det är viktigt att hela ytan är ordentligt matt när du är klar, annars kommer inte färgen att få fäste. Avlägsna slutligen allt damm och smuts som bildats.

Börja måla

Läs alltid anvisningarna på burken – hur du ska måla och hur länge du ska vänta mellan varje strykning, det kan skilja sig åt.

Har du ett nytt och obehandlat trägolv så bör du använda kvistlack på alla kvistar. Grundmåla också med Panelgrund för att minska risken för genomslag av missfärgningar. Låt sedan grundfärgen torka cirka 16 timmar innan du stryker på golvfärgen. Måla alla kanter med en pensel och använd sedan en roller med förlängningsskaft för de större ytorna. Vill du ha ett lite annorlunda utseende på ditt trägolv kan du använda en bred pensel även på de stora ytorna. För bästa slutresultat ska du stryka golvet två gånger.

Om du väljer ett vitt golv;

vita_golv_utvald

 

 

 

Tänk på att du kommer att utsätta golvet för slitage. Var extra noga med torktider och låt golvet ”sätta” sig i några dygn innan du ställer ut möbler. Möbeltassar är att rekommendera.

 

Ett äldre trägolv fungerar utmärkt att måla

Ett målat trägolv har mycket charm. Här behöver du inte vara orolig för de små ojämnheterna och hålen som syns. Det du bör tänka på är att om ditt golv har breda springor mellan brädorna  så kommer dessa att framträda tydligare om du väljer en ljusare kulör.

Related posts