Mata de små i kylan

Tillverka en egen fågelmatare och hjälp fåglarna med mat i vinter
Snö och kyla gör tillvaron tuff för de fåglar som övervintrar här hemma i Västerbotten. De behöver massor med fet mat för att klara kylan. Här får du lite tips på hur du matar de små fåglarna som övervintrar. Att mata fåglar ger också en chans att titta lite närmare på fåglar som annars kanske mest skymtar på avstånd.

Vad vill fåglarna äta?
Att titta på näbben är ett sätt att lista ut vilken sorts mat som en fågel föredrar. Smala näbbar kan pillra fram insekter, kraftigare är bra på att knäcka hårda fröskal. Många fåglar äter emellertid lite av varje.  Många fröätande fåglar föredrar riktigt feta frön som solros- och hampfrö. Köper man dessutom ekologiskt gynnas fåglarna även där maten odlas.

Vem äter vad?

Hampfrö
Grönfink, domherre, bofink, bergfink, gråsparv, pilfink, talgoxe, blåmes, entita, talltita
Solrosfrö
Grönfink, domherre, stenknäck, talgoxe, nötväcka
Havre, brödbitar
Gulsparv, gråsparv, turkduva, ringduva
Vildfågelfrö, burfågelfrö, linfrö
Gråsparv, pilfink, bofink, bergfink, grönfink, gråsiska, grönsiska, järnsparv
Ekollon
Nötskrika, nötkråka, ringduva, nötväcka
Hasselnötter
Nötskrika, nötkråka, nötväcka, större hackspett
Osaltade jordnötter
De flesta mesar, nötväcka och siskor
Talg, ister, späck, kokosfett
Blåmes, talgoxe, kungsfågel, större hackspett, nötskrika, skata, trädkrypare, svartmes, tofsmes
Äpple, päron, banan, rönnbär, oxelbär
Olika trastar, sidensvans

Fågelmatarefagelmat

För att hjälpa småfåglarna att hålla värmen under natten och kalla dagar fungerar lite extra mat från oss människor bra. Man behöver inte heller vara rädd för att avbryta matningen. Fåglar är rörliga och har fler matställen som de uppsöker om maten tar slut på ett ställe. Fågelborden brukar vara extra välbesökta på eftermiddagen, precis när det börjar skymma. Då äter fåglarna för att klara nattens kyla. På morgonen måste de ladda om med nya fettreserver. Då kommer de ofta till fågelbordet redan i gryningen.

Köp feta frön

Många billiga fröblandningar innehåller ganska mycket havre, trots att det nästan bara verkar vara gulsparven som tycker om havre. Satsa gärna några extra kronor för att få lite mer solrosfrö istället. När man matar fåglar är det viktigt att tänka på att fåglarna helst ska ha buskar i närheten att gömma sig i. Samtidigt är det bra om buskarna inte skymmer ända ner på marken. Då blir de lätt gömställen också för katter. Det är också viktig att hänga upp maten, så att inte fåglarna kliver och bajsar i maten. Då sprids lätt sjukdomar och parasiter.

Bra recept på fågelblandning

fagelmat4Du behöver:

  • 100 gram kokosfett
  • 100 gram margarin (om det innehåller palmolja, kolla att den är certifierad)
  • 1 näve skalade solrosfrön (ekologiska finns)
  • 1 näve hampfrön (finns bland fågelmaten)
  • 1 näve osaltade hackade jordnötter eller hasselnötter

Smält kokosfettet och margarinet just så att det kan blandas med fröerna. Tillsätt fröer och nötter och blanda till en tjock gröt. Forma gröten till bollar eller roliga figurer med hjälp av ex. pepparkaksformar. Glöm inte att göra ett ordentligt hål för snöret. Då det stelnat trär du genom ett tjockare snöre i hålet. Lite roliga tips från pinterest ser du på bilderna.

Källa: Naturskyddsföreningen, Bilder Pinterestfagelmat-3

Related posts