Morfar Arne bevarade hemligheten

Sara & Magnus Idenfors driver Västerbottenssåpa i Vilhelmina sedan några år tillbaka. Framtiden ser mycket ljus ut för det lilla företaget och just nu väntar man på att få öka omsättningen genom en investering i ytterligare en kokgryta.

Idag kör vi full produktion. Alla timmar på dygnet används på bästa sätt för att hinna med, berättar Sara till Villa Västerbotten.

Det var gammelfarmor Fredrika och morfar Arne som bevarat hemligheten med sitt gamla recept på hur man kokar såpan på allra bästa vis. På farmors tid tog man vara på allt, inget skulle förfaras och såpa var en nödvändighet för att hålla rent kring om sig.

Såpa är ingen hemlighet i sig men under vägen så har makarna fått modifiera receptet en aning och idag är det inget som företaget delar med sig av. Nej, det är att se som en familjehemlighet, skrattar Sara.

Tankarna på att starta upp tillverkningen kom ifrån tiden då Sara drev Hotell Vilhelmina och insåg att det var helt galet att de skulle destruera oljan från restaurangen ända borta i Murmansk och samtidigt som de skulle köpa såpa för städningen av hotellet.

Sara mindes då hur hon som barn tillsammans med morfar provade på att göra såpa. Morfar kallades genast in för att lösa detta miljöslöseri, vilket han efter lite experimenterande faktiskt gjorde.

Miljöaspekt är viktigt. Jag har nog alltid tänkt på miljön, så där lite lagom, men det har ökat med åren och idag har vi en tydlig företagspolicy att vi skall arbeta miljövänligt. Idag hämtar vi upp raps och majsolja från vårt närområde för att hålla nere transporterna. Vi har ett fantastiskt samarbete med restaurangerna som är glada över att slippa destruera till höga kostnader och vi är glada att få ta emot den. Som ersättning för besväret, som det ändå är för restaurangen som måste sila oljan och hälla tillbaka den i orginaldunken, får restaurangen färdig såpa som de kan städa med.

Vi har fått tänja lite på miljöaspekten då det numera har blivit en efterfrågan på såpan från företag och förskolor. Vi har tidigare vägrat späda ut såpan med vatten då det inte finns något miljötänk i att transportera vatten då man enkelt kan lösa upp såpan då den skall användas. Men i företagssammanhang där personal skall använda såpan i den dagliga städningen så tar det för lång tid för dem att lösa upp den. Just nu tänker daghem och förskolor på miljö och allergi och vill använda såpan. Detta är en positiv utveckling vilket gör att vi nu levererar den i en mer lättflytande form.

Även i återförsäljarledet syns miljötänket. Vi vill gärna att butikerna skall ha en miljöpolicy.

Idag finns Västerbottenssåpa att köpa i butiker runt om i landet eller via hemsidan.

Framtidsvisionen är att kunna lyfta lön från företaget. Det är alldeles för vanligt att så fort det handlar om miljötänk så skall det till ideella krafter.

För att skapa ett hållbart system så måste det finnas en möjlighet att försörja sig på verksamheten, annars håller det inte i längden, avslutar Sara.

Related posts