Nyårsmeny av Pär Moberg

Langans avokado- och räkpuck   

langans-avokado-och-rakpuckAvokado och räkor, en klassisk kombination som står sig.

Du behöver

– 3-4 st avokado

– 400 g räkor, skalade
– 2 st citroner

– vinäger

– olivolja

– dillkvistar

– Salt, efter smak

– Peppar, efter smak

– 2 msk majonnäs

Gör så här

1. Hacka avokadon, salta.

2. Pressa över citronsaft.

3. Häll över olja och vinäger.

4. Ta ett glas eller en annan rund form och häll ned hackade avokadon.

Pressa ihop.

5. Vänd upp och ned på en tallrik och häll ut, så får det en fin form.

6. Hacka räkorna och gör samma sak.

7. Ringla över lite majonnäs och dra några varv på pepparkvarnen före servering.

8. Servera med dillkvist och en citronklyfta.

 

Kalvfilé Oscar à la Per Morberg

 

kalvfile-oscar-a-la-morbergDu behöver

Kalvfilé Oscar

8 st kalvfilé, à 80 g

Salt och peppar

Smör till stekning

Choronsås

1 st schalottenlök

0,5 dl rödvinsvinäger

7-8 st vitpepparkorn

3-4 st persiljestjälkar

300 g smör

3 st äggulor

2 msk tomatpuré

2 msk hackad persilja

1 kvist dragon eller dragon i vinäger (finns på burk)

Salt och peppar

Garnering

4 st hummerklor

8 st vita kokta sparrisar

Färsk kryddkvist

 

Gör så här

Choronsås

1. Skala och hacka schalottenlöken till choronsåsen.

2. Koka ihop vinäger, peppar, schalottenlök och persiljestjälkar tills hälften återstår. Sila av.

3. Smält smöret på svag värme i en kastrull. Dra åt sidan.

4. Sjud ihop reduktionen med äggulorna i ett vattenbad. Vispa hela tiden till äggblandningen blir luftig och fingervarm.

5. Droppa ner det skirade fingervarma smöret, dock ej den vita bottensatsen i en tunn stråle under kraftig vispning.

6. Tillsätt tomatpuré, hackad persilja, hackad dragon och smaka av med salt och peppar.

7. Kalvfilé Oscar

Salta och peppra köttet.

8. Stek skivorna på båda sidor i smör på medelvärme, ca 2 minuter på varje sida. De ska vara lätt rosa inuti.

9. Ringla en romersk tvåa.

10. Garnera med en hummerklo och en kvist kryddgrönt. Servera med stekt potatis

 

Glace au Fourglace-au-four-4

Du behöver

– Sockerkaka, till botten

– Marängsmet

– 6 st äggvitor

– 3 dl socker

– 1 nypa salt, ca 0.5 krm

Fyllning och garnering

– vaniljglass

– björnbär

– blåbär

– hallon

– vinbär

– florsocker

Glace au four

Maräng

Tillsätt socker och en nypa salt till äggvitorna.

Vispa ca 6 minuter på högsta hastighet. Marängen ska bli blank och man skall inte känna sockerkristallerna när man tar lite mellan fingrarna.

Glace au four

Värm upp ugnen på 250 grader.

Dela sockerkakan längs med och skär bort eventuella kanter.

Fyll ena lagret full med bär och glass och tryck till. Spara bär till garnering.

Lägg på locket och täck sedan allt med maräng smeten runt om.

Grädda i ugn i 2-3 minuter tills marängen får gyllene färg.

Vid servering

Pudra över lite flor socker och extra med bär.

Related posts