Rabarber – en gammal goding!

Få plantor i trädgården kan mäta sig med rabarbern anser vi på redaktionen i alla fall. Den kommer tidigt, är dekorativ, går att äta direkt, går att använda till så många saker, påminner om barndom..listan går att göra hur lång som helst!

Rabarbern kom till oss i början av 1800 -talet men har odlats i Kina ända sedan 3000 år före kristus och då som medicinalväxt. Den är tacksam att odla då den klarar de allra flesta zoner och absolut i Västerbotten.Plantan har en stor rotstock, stora dekorativa blad och lång kraftiga stjälkar, röda eller gröna beroende på sort. Blomstänglarna kan bli 1-2 meter, och har grenade blomställningar med små vita blommor. Dessa bör du dock ta bort innan de går i blom om du vill fortsätta plocka och äta från plantan. Rabarber förökar man enklast genom att dela äldre plantor. Rötterna planterar man tidigt under våren ca 5 cm under markytan, plantorna behöver ett utrymme på minst 1 kvm.

Förutom att plocka den direkt och njuta av den lite syrliga smaken så kan du använda rabarbern i en massa olika sammanhang. Det vi allra flesta tänker på är paj i alla olika former. Men den passar lika bra i en chutney, i salladen, på fisken mm… Här kommer några favoriter från oss!

Rabarberchutney med sting!

Passar alldeles utmärkt till sommarens alla grillade rätter

400 gram rabarber
2 st rödlökar
1 msk Ättika 24%
0.5 dl vatten
3.5 dl socker
1 tsk ingefära
1 msk curry
1 st chili, röd och styrka efter smak
8 st torkade aprikoser
1.5 tsk salt
1.5 tsk peppar

Gör så här:
1. Skär rabarbern i små bitar och hacka löken fint. Koka rabarber, lök, ättika och vatten i ca 10 minuter.
2. Hacka chilin och riv ingefäran om den är färsk. Lägg i övriga ingredienser i grytan och låt allt koka i 30 minuter. Glöm inte att röra under tiden.
3. Låt det svalna innan servering.

Klassisk rabarberkräm

En sOLYMPUS DIGITAL CAMERAomrig rätt som är på väg att glömmas bort. Många tror att koka kräm är tidskrävande men denna tar max 15 minuter att få färdig på bordet.

500 g rabarber

3 dl vatten
1 – 1.5 dl strösocker

Lite rivet citronskal (valfritt)
3 – 3.5 msk potatismjöl

Gör så här:
Skär ner rabarbern i små bitar.
Häll ner i en stor, tjockbottnad kastrull.
Tillsätt vatten, strösocker och citronskal.
Koka upp och låt sjuda i runt fem minuter tills man kan mosa rabarbern mot kanterna. Rör om ibland och ta bort eventuellt skum
Lös potatismjölet i lite kallt vattnet och häll ner i krämen i en tunn stråle. Rör hela tiden.
Låt koka upp under omrörning och ta av från värmen.
Ät med lite mjölk eller bara som den är.

 

Related posts