Så lyckas du med griljeringen av julskinkan

Här kommer två recept som garanterat gör en lyckad julskinka!


Tips 1 – Per Morbergs bästa julskinka per-morbergs-recept-pa-julskinka-med-griljering

3 kg rimmad julskinka

8 kryddpepparkorn

2-3 st lagerblad

Grilljering till julskinka

– 1 dl svensk senap, blandad med skånsk eller Colemans

– 2 äggulor

– 2 msk strösocker

– 1-2 dl ströbröd

Gör så här

1. Koka julskinka

2. Lägg skinkan i kokande vatten med pepparkornen plus lagerbladen. Koktiden be räknas ca 1 timme/kilo. Dra ned värmen så det sjuder, ej kokar. Låt julskinkan koka i ca 3 timmar. Använd gärna termometer.    Den tryckes in och bör vara överst, så man ser den. Julskinkan är färdig runt 70 grader.

3. Ta upp din julskinka och låt den svalna. Spara lite svål men ta bort en del.

4. Griljering. Vispa ihop ägg, senap plus socker till en griljering.

5. Smeta över svålen, därefter ströbrödet. Ställ in din julskinka i ugnen, 200 grader i ca 5 – 7 minuter.

 

Tips 2 – julskinka där griljeringen stannar kvar! Snabba julbordet 9

Så griljerar du julskinkan:

Blanda 1 ägg, 1 äggula, 2 msk svensk sötad senap, 2 msk fransk osötad senap och 1 msk rörsocker. Pensla blandningen på skinkan.
Sikta över 1/2 msk maizena majsstärkelse och strö över 3 msk skorpmjöl. Griljera i 225 grader varm ugn 15-20 minuter.

Majsstärkelsen gör att griljeringen inte glider av skinkan. Smart, eller hur!

Related posts