Slamfärg och gamla hus – antikvarien berättar

Slamfärg kanske du inte har hört talas om. Men säkert Falu rödfärg, som är en variant på slamfärg.
– Den allra vanligaste färgen på våra äldre byggnader på landsbygden är Falu rödfärg, med pigment från Falu koppargruva, säger Helena Wikberg, antikvarie på Länsstyrelsen Västerbotten.

Stort intresse
En bra slamfärg har många fördelar. Den är relativt billig, den har en förmåga att åldras på ett vackert sätt – den flagnar inte – och den är lätt att förnya. Skyddet den ger är också rätt bra, eftersom klistret i färgen krymper eller sväller med fuktigheten och pigmentet är ganska motståndskraftigt mot UV-ljuset som bryter ned träet.
– Intresset för gamla hus har ökat och det är ofta vid generationsskiften som vi får frågor om hur byggnaderna på gården kan vårdas. Även hur fasaden bör skötas och målas. De nya ägarna har många gånger ett stort intresse för det hus de ärvt eller köpt. Därför har vi också satsat mycket på en informationskampanj som heter Hålla Hus, se www.hallahus.se, säger Helena.
Falu rödfärg – den äkta falufärgen,har en röd husgavel på burken– är lätt att hitta hos färghandlare, men vill du kan du även koka din egen slamfärg. Tala med en fackman om hur du ska göra och se till att skaffa rätt råvaror.
När du väl målar, ska direkt solljus undvikas och även regn. En mulen men varm dag är idealisk för den här typen av jobb.
Fasaden bör helst vara ohyvlad, eftersom färgen fäster bäst då. Vittrad färg tas bort med en styv borste innan du målar. Eventuellt kan det behövas skrapas på vissa utsatta ytor.
Om plastfärg använts och du vill byta till slamfärg, måste fasaden skrapas helt trären innan den målas om.
– Och är det en timmerstomme som är målad med akrylatfärg är det tyvärr svårt att byta tillbaka till slamfärg, då det är närmast omöjligt att få bort den gamla plastfärgen, säger Helena.

Falu-rödfärg

Kolla innan du målar
Färgsättningen på bebyggelse kan vara reglerad i kommunens detaljplaner eller områdesbestämmelser (enligt Plan- och Bygglagen). Kontakta därför din kommun om du är osäker på vad som gäller just för ditt hus. Har du ett lagskyddat byggnadsminne gäller särskilda skyddsföreskrifter för byggnaden, som är upprättade av Länsstyrelsen. Har du ett gammalt hus som inte är lagskyddat eller ligger utanför planlagt område, är du friare att använda färg och kulör som du vill.
– Länsstyrelsen kan ibland bidra till den fördyring som kan uppstå när man målar om ett äldre hus med höga kulturhistoriska värden. Det kan då gälla till exempel merkostnader för särskilda kulörer eller färgtyper, eller till merarbete som uppstått på grund av detaljrika fasader, säger Helena.
Normalt sett räcker det med att måla om ett hus som har slamfärg på fasaden vart åttonde till tionde år.
– Med gamla hus är det extra angeläget att bevara själen och karaktären, att hålla ihop stilen. Det krävs mycket eftertanke innan man målar om, bygger ut eller bygger till ett gammalt hus, säger Helena Wikberg.

Related posts