Strömavbrott!!

Lite nu och då under vintern brukar vi alltid drabbas av strömavbrott. Om det bara är ett kortare uppehåll brukar det inte få så stora konsekvenser, men om det håller i sig några timmar är det bra att vara förberedd. För villaägaren är det bra att vara utrustad med ficklampa eller pannlampa, ljus, batterier, en batteridriven radio och vattendunk. Har du möjlighet att elda i kamin eller öppen spis är torr ved nära tillhands bra att ha.

Om det är ett längre och omfattande strömavbrott är det bra att hålla sig uppdaterad via lokalradion, där får man ofta information om omfattning, när felet beräknas vara avhjälp och vart det finns tappställen om man i samband med strömavbrottet blir utan vatten. Energimyndigheten tipsar om att om hushållet varit utan ström i mer än tre timmar är det bra att fylla upp kastruller och hinkar med vatten, eftersom vattenförsörjningen ofta blir lidande efter några timmer. Om du har en egen brunn blir du utan vatten direkt.

Villan blir snabbare än man tror utkyld, så tänk på att stänga dörren till rum som du inte behöver använda, och har du en kamin eller öppen spis är det ett bra sätt att hålla värmen i de rum du behöver använda.

Kyl och frys kan hålla kylan relativt länge, men tänk på att inte öppna dörrarna till dem i onödan och bara i mycket korta stunder.

Tänk på att hålla koll på ytliga vattenrör. Isolera dem gärna extra med handdukar och filtar om det blir riktigt kallt. Ha bruksanvisningen till vattenpumpar och andra vitvaror som till exempel tvätt och diskmaskin så att du lätt kan ta reda på hur du tömmer dem på vatten.

Tänk på att ha en telefon med tillräckliga batterier, eller ännu hellre en telefon i det fasta nätet så att du kan kommunicera med omvärlden.

 

Related posts