Tänk på ryggen när du skottar

I dessa dagar när snön vräker ner är det bra att tänka på hur du skonar dig själv och din rygg när du är ute och skottar snö. Det kan låta lite överdrivet att man ska värma upp innan du sätter igång, men risken att skada sig sjunker markant om du rört på kroppen lite innan du sätter igång.

Det är generellt bättre att använda en snösläde än en skyffel, så du slipper lyfta bort snön. Du slipper dessutom vrida på kroppen, vilket inte är lämpligt för ryggen. Om du ändå använder skyffeln så tänk på att böja på knäna och vrid dig inte samtidigt som du lyfter.

Det kan kännas jobbigt att gå ut och skotta flera gånger, men det är betydligt skonsammare att skotta lite i taget flera gånger än att ta allt på en gång. Tänk även på att ta korta pauser under skottandet.

Tänk på att se över snömängden på ditt tak, ju plattare tak desto oftare behöver du skotta taket. Bra att tänka på är att ta bort lika mycket snö på båda sidor av huset vid samma tillfälle, annars finns det risk att huskropp och bjälkar belastas snett.

I de flesta kommuner ansvarar villaägaren även för att hålla borta snön en bit utanför tomten, i vissa fall även se till att den är sandad. Det kan skilja sig mellan de olika kommunerna så ta kontakt med din och hör vad som gäller.

Related posts