Trädgårdskalender 2017

Mars, April & Maj

Inget är som väntans tider!

Nu bombarderas vi av bildmaterial på dignande trädgårdar och blomsterprakt via nätet och andra kanaler. Tittar vi ut genom fönstret så ligger gräsmattan ännu under en tunn skorpa av is och kvarvarande smutsig snö. Envist trotsar vi naturen och låter oss inspireras och i sålådorna börjar det skymta lite gröna skott. Är du en riktig entusiast så besökte du Nolia Trädgårdsmässa och kanske fick ännu mer tips och råd av någon föreläsare. Själv köpte jag sättpotatis. Tre olika sommarpotatisar fick följa med hem på en provrunda och ligger nu svalt i väntan på att få komma i jorden.

Just dessa tre månader kan innehålla så mycket i trädgården förutom väntan på att sista snön ska försvinna. Har vi tur i länet kan sommaren redan vara här i Maj även om april bjudit på mer vinter än vår. Men om turen är med oss så blir mitt bästa råd; ha inte för bråttom! Att vandra runt i en trädgård som nattfrosten inte varit nådig mot är inte kul. Har du växthus så grattis, du kan tjuvstarta lite grann.

Förodla

Kryddor

Nu kan du så alla typer av kryddor så att de växer sig stadiga till utplantering i slutet av Maj eller början av Juni. Så till exempel Gräslök, Koriander, Gurkört,Basilika, Dill, Persilja, Mejram, Mynta och Oregano. Basilika gör sig bäst i vindskyddat läge i kruka under sommaren så passa på att införskaffa en snygg kruka redan nu.

Vänta med att börja så bönor, då de har en tendens att sticka i höjden fort.

Grönsaker

Nu är det dags för rotfrukter och kål. Tomaterna, chili och paprika bör redan vara på gång och det kanske till och med är dags att omskola de som vuxit till sig lite grann. Har du inte hunnit igång ännu så är det ingen fara alls, du hinner gott och väl!

Squash, Gurka, Vitkål, Kålrot, Fänkål, Pumpa..Ja det vill säga det mesta..

Det är för den tidiga tomten i Västerbotten dax att ta fram sättpotatis och låt den gro. Använd äggkartonger, det fungerar jättebra. Lite jord i botten i varje behållare och en potatis i varje fack. Om du redan har potatis på gång, kan du få potatis till midsommar om du börjar odla potatis inomhus i ljustäta hinkar när skotten är ca 10 cm långa på potatisarna.

Att göra utomhus

Nu är det mesta blött men rensa ur buskar och beskär bärbuskarna så de inte drar till sig röta. Om du eldar sly och grenar, sprid gärna ut lite träaska under bärbuskarna som gödsel. Nu kan du även gödsla i drivbänkar och i växthusbänkar.

Förra året var det snökaos och kallt den 25 april. Idag är det 5 grader och sol vid kusten. Snart kommer vårvärmen på allvar. Håll ut.

Januari & februari

Att blicka ut över sin trädgård i dessa tider kan för vissa kännas som om det aldrig kommer att spira igen. Snön ligger som en tjock matta över allt liv i trädgården. Denna vinter har vi i länet varit förskonade, än så länge, från allt för mycket snöskottning.

Men nu är det hög tid att sätta igång med att planera sommarens trädgård, om du inte redan har börjat. Fundera över hur den såg ut förra året. Fanns det rabatter som borde fyllas på eller hur var det med uteplatsen, gick den att förbättra?

Det är i tider som denna trädgårdsböckerna åker fram och nätet med alla forum blir till en ren välsignelse. Låt dig inspireras, rita upp din trädgård på papper och rita upp vad du vill förändra. Kanske du kan få till en fungerande tidsplan över arbetet.

Ännu är vintern här med snö och kyla.

• Även om vi inte har den ännu så tänk på att blöt tung snö kan knäcka grenar på träd och buskar.

• Skydda vintergröna växter mot den starka vårsolen när den kommer. De avdunstar mycket vatten men kan inte suga upp nytt om marken är frusen och kan då få fula torkskador. Lägg över växterna med skuggväv eller juteväv, speciellt då på sydsidan.

• Fortsätt att mata fåglarna. Det finns olika fågelfröblandningar att välja på beroende på vilka fåglar man vill locka. Äpplen uppskattas också. Dela dem och stick fast på trädgrenar.

Inspiration

Det finns fina frökataloger du kan beställa inför vårens plantering. Du kan även klicka på katalogen och läsa direkt.

Ett urval finner du här:

Impecta Fröhandel – www.impecta.se

Lindbloms Frö – www.lindbloms.se

Örtagårdens Fröer – www.ortagarden.com

Runåbergs fröerwww.runabergsfroer.se

Det finns en mängd sidor på nätet som kan verka inspirerande och det enklaste är nog att googla sig fram men här är några exempel:

Styleroom             Flisby             Smultronstället             Rutviks Handelsträdgård              Hägnaregården

Att tänka på då du planerar

Det finns några grundpelare inom trädgårdsplanering att ta fasta på, de kallas för trädgårdens tak, väggar och golv. Vi har skrivit om dem tidigare men det tål att upprepas.

Tänk dig trädgården som ett stort våningsplan, redo att delas in i rum.

Träd ger både skugga och prydnad och skapar vackra lövtak. Behövs det tak fortare så är en träpergola ett gott alternativ. Den silar ljuset fint med klätterväxter klängandes på reglarna.

Trädgårdens väggar skapar du med hjälp av buskar, höga perenner samt häckar som blir fina avskiljare och gör det intressant för ögat att se vad som döljer sig bakom nästa hörn.

Golven i din trädgård kan vara allt från gräsmatta, plattor till singel eller liknande.

rumsindelning trädgård

Är det en yta som inte ska beträdas så går det bra att plantera lågväxta perenner som en vacker blommande matta.

Med planering kan en blomsterrabatt bli minst lika lättskött som en gräsmatta. Gräsmattor behöver mycket skötsel för att ogräs och mossa inte ska få övertag. En rabatt som planteras med rätt avstånd mellan växterna kan fort växa samman och på så vis täcks jorden och ogräset minimeras.

VF01
Att använda en färgcirkel för att ta fram fina färgkombinationer är inte svårt. Se våra tips nedan. Du kan ladda ner en färgcirkel gratis på exempelvis Vecteezy.com. Printa ut den på ett stort A4 eller A3-papper. På så vis får du en bra överblick när du ska fundera på hur du vill skapa olika färgkombinationer i rabatten.

• Skriv upp om det finns favoritväxter som du vill ha i trädgården eller om den ska gå i en viss färgskala

• Planera en del av trädgården i taget så känns varje projekt nytt och intressant.

• Mät upp den yta som ska göras om och rita ned den på ett papper. Rita sedan upp hur stor yta som behövs till exempelvis uteplats och rabatt.

• Ibland är det svårt att planera med penna och papper. Markera då i stället nya linjer och ytor med snören direkt på marken.En fördel är om snön är borta så du faktiskt kan se var planteringarna börjar och slutar förstås.

Related posts