Tulpanens dag

Just som vi städar ut de sista hyacinterna och julstjärnorna är det dags att välkomna våren. Finns det något bättre sätt att göra det på än med ett fång vackra tulpaner? Under 2017 kommer omkring 150 miljoner att drivas upp i Sverige, så det finns verkligen ingen anledning att köpa något annat än svenskodlade tulpaner. Sverige är ett ypperligt land att driva upp och odla tulpaner i eftersom tulpaner behöver och gynnas av den kyla vi har här hos oss under den kallare årstiden. Ingen annanstans i hela världen säljs fler tulpaner per invånare än i Sverige.

Blomnsterfrämjandet

Den 15 januari firas tulpanens dag och Villa Västerbotten ger er här tips på hur du behåller dina tulpaner fina och sådär lite “frasiga och krispiga” så länge som möjligt.

När du kommer hem med er bukett skär du genast av minst 1 cm, ställer dem i en vas som du fyller med nytt och svalt eller kallt vatten. Ta INTE bort plasten eller pappret runt buketten utan låt tulpanerna stå med stöd i början så de hinner suga upp nytt fräscht vatten. När du tagit bort omslaget är det fritt fram att ställa dem vart du vill så länge du undviker direkt solljus som de inte mår så bra av. Har du möjlighet att ställa dem lite svalt över natten så kommer de att hålla sig ännu längre. Kylskåpet fungerar bra eller varför inte på en isolerad och inglasad veranda som håller plusgrader.

Var dock noga med att inte placera tulpanerna nära en skål med färsk frukt då frukt avger ett ämne som gör att tulpanerna vissnar fortare.

Källa och bilder: Blomsterfrämjandet

Related posts