Välj rätt ytterdörr

qhutpkm18xvounizalokqKoto SC - Ek rustikal_2K

Ytterdörren är en viktig detalj som inte bara påverkar utseendet på ditt hus utan även skyddar ditt hem och din familj mot regn, kyla, blåst och en och annan ovälkommen gäst.

Egentligen spelar det ingen roll i hur gott skick ett hus är i övrigt så länge du har en dålig ytterdörr. Lite flagad färg på en sliten dörr är inte något större bekymmer så länge den håller tätt mot vind och kyla.

Välisolerat

Det är viktigt att hela dörren inklusive tätning ger bra U-värde. Ju lägre värde, desto bättre. Treglasfönster är numera standard. Anledningen är att de är tätare, motverkar drag och dessutom isolerar ljud bättre.

Klassisk eller modern?

Välj en dörr som passar till huset. Idag finns det en uppsjö av dörrtillverkare som satsar stenhårt på säkerhet, U-värde och estetiken. Du kan enkelt hitta mindre företag som arbetar enbart med handsnidade äldre modeller av ytterdörrar men många av tillverkarna har modeller från samtliga tidsepoker. En bra matchning med den nya tidens funktion och den äldre tidens utseende.

Inåt eller utåt?

En detalj som många glömt är att förr hängdes dörrarna inte allt för sällan inåt. Att ytterdörrarna går inåt är ur trevnadsperspektiv något positivt. Roligare att välkomnas in i en hall än att mötas av en dörr i ansiktet. Man frångick de inåtgående ytterdörrarna mest av utrymmesskäl. Man fick helt enkelt mer plats i hallen med en dörr som gick utåt. I vårt län med snöstormar vintertid så kanske det är en trend att väcka liv i. Nog vore det trevligare att öppna en dörr som är igendrevad och helt enkelt bara kliva över snöhögen i hopp om att någon annan skottar bort vallen. Men du kommer både in och ut trots snön.

Tips!

Dörrgarantier – Jämför dem noga.

Jämför de garantier och villkor som tillverkaren lämnar innan du tar ditt slutliga beslut. Flera av tillverkarna erbjuder 10 års formgaranti, fem års garanti mot imma på glasrutorna samt två års tillverkningsgaranti.

Mer tips!

En ytterdörr kan vara P-märkt. Sveriges provtagnings- och forskningsinstitut,SP, i Borås står bakom märkningen. För P-märkning ställs högre krav på funktion,miljö, säkerhet och effektivitet i miljölagstiftningen. Dessutom uppfyller tillverkaren krav på drift och skötselinstruktioner. Det finns även CE-märkning på dörrar, där dörrarnas prestanda värderas. Här kan kraven skilja sig mycket åt mellan olika länder i EU. Numera finns även trä- och möbelindustriförbundets egen märkning, SFDK. ( Svensk fönster och dörrkontroll.) De som fått ett SFDK-godkännande har testats av Swedac och godkänts enligt de produktkrav som anges som baskrav.

Dörrar från Ekstrands

Related posts