Vårfina fönster

Vårfint fönster 3

 

Nu är vårljuset på stark intågande och det starka ljuset avslöjar hjärtlöst våra smutsiga fönsterrutor och i vårens spirande anda vill vi ju så gärna släppa in ljuset och kanske förnya oss lite på och runt fönstret för att skapa en ljusare och trevligare inomhusmiljö. 

Vårfint fönster 2

Så som vi har längtat efter det härliga vårljuset och vad är väl inte bättre än att göra fint i våra fönster för att riktigt släppa in den nya årstiden. Fönstret är en stor del utav ett rum, det släpper in världen utanför och skapar en form av tavla i rummet. I fönstret kan vi välja att stänga ute eller släppa in utsidan, vi kanske vill skydda från insyn eller stark sol eller så vill vi ge ögat en fri vy över utsikten. Fönstret är värt att ägna lite extra omsorg till att inreda och är den perfekta platsen att samla vackra saker därför de hamnar i ett naturlig sken och blir en självklar blickpunkt.

På våren behöver vi oftast putsa fönstren för att tvätta bort höstens och vinterns smuts som lagts på fönstret av regn, blåst och snö. En hink med varmt vatten, några droppar diskmedel, en fönsterskrapa och luddfria torktrasor är allt som behövs för att få fina fönster, och såklart lite arbetskraft. Har man många fönster, tycker det är avskyvärt tråkigt, inte har tid eller har väldigt svåråtkomliga fönster så är ett bra tips att ta hjälp av en firma som putsar fönster för att få dem rena.

Om man tänker ekonomiskt och hellre vill tvätta fönstren själv kommer miljövänligta tips nedan:

Tvätta fönster – så gör du:
1. Du behöver: Hink eller sprayflaska, vatten, fönsterputs/diskmedel, svamp eller svampduk, fönsterskrapa och tidningspapper.
2. Spraya eller gnid blandningen över hela fönstret med en svamp eller en svampduk.
3. Om du använder fönsterskrapa – var noga med att torka ren skrapan efter varje drag, annars kan smutsen stanna kvar och fönstren blir randiga.
4. Torka efter med tidningspapper. Då försvinner eventuella ränder och tidningspapper är bättre och billigare än hushållspapper.

Så kan du också göra egen fönsterputs:
1. Blanda 1 matsked diskmedel, 0,5 deciliter vinäger och 2 matskedar majsstärkelse.
2. Grunda med att tvätta först med kökssvamp och diskmedelsvatten.
3. Häll mixen i en hink och fyll på med varmt vatten.
4. Tvätta fönstren och torka sedan torrt med två luddfria trasor. Med den sista torkningen tar du bort stärkelsen och du får bort det sista av den festa smutsen

Vas med påskblomma iNär fönstret är rengjort så börjar det roliga, att dekorera. Det klassiska att ha i ett fönster är växter av olika slag eftersom de trivs ofta i det naturliga ljuset som fönstret ger. Det finns nästan inga rätt eller fel, växterna kan vara många, få, små, stora, hängande, stående eller klättrande och de kan dofta väldigt gott. Krukorna till kan också ge en fin inredningsdetalj och matchas till övriga rummets färger. Något som passar fint att ha i ett fönster just på grund av ljuset är glasföremål, ljuset genom det skapar då spännande ljusspeglingar. Gardinerna ger fönstret en inramning och du bör tänka på vilken känsla du vill förmedla när du väljer tyg, form och färg på gardinerna. Vill du ha ett tjockt draperande mörkläggande tyg eller ett skirt tyg som släpper in ljuset, vill du ha ett lager tyg eller flera. Ett tjockare tyg i mörka färger skapar en större kontrast till fönstret men är också svårare för vårt öga att ta till sig. Vilken sort du väljer påverkar också den övriga inredningsstilen i rummet.

Related posts