Villa träffar Therece , en flitig trädgårdshumla

Villa Västerbotten har träffat en av många trädgårdsmästare, Therece Abnersson som driver företaget Trädgårdshumlan i Umeå. Hon är verksam i hela länet, främst i Umeå med kranskommuner.

 

Profilbild Therece Abnersson - läggs tillsammans med faktaruta

Plötsligt står du där med kanske en helt tom tomt eller en uppvuxen tomt med växter som du inte har en aning om vad det är. Alternativt så vill du bara få hjälp att föra din trädgård från 70-talet till en lite modernare variant.
Idag vänder vi oss ofta till nätet med hemsidor, Pinterest och mängder med Youtube-klipp för tips och inspiration. Det som saknas är kunskapen om vad som är optimalt för just din trädgård, vilken jordmån du har och vad växterna i sig mår bäst av. Dessutom vill vi ju oftast ha en trädgård som är hyfsat lättskött och rikt blommande. Mycket pengar har lagts i onödan på plantor med, vad vi tror, har alla förutsättningarna att växa praktfullt och som vi sedan stått och missmodigt tittat på då de vissnat en efter en annan. Att anlita en trädgårdsmästare kan vara räddningen och i längden mycket billigare.

Therece berättar att många kunder bokar tid för rådgivning.
– Ofta vill mina kunder ha råd kring vad som passar för just deras tomt eller så har de köpt en äldre fastighet med uppvuxen trädgård som de vill göra om och undrar vad som kan sparas eller återanvändas på nytt sätt, berättar Therece. Handlar det om nybyggnationer vill kunder ofta ha hjälp med planeringen från grunden för att få en trädgård som är en förlängning på huset. Har man en trädgård ska man ju vilja och kunna vistas där för olika ändamål. Barnfamiljerna vill gärna ha en liten odlingshörna för barnen, familjen vill kunna sitta och äta ute utan insyn eller så har de kanske något skrymmande som de vill kunna förvara på tomten men som de inte vill ska synas. Det handlar hela tiden om att hitta praktiska lösningar för husägarens behov och önskemål. Sen ska det ju bli snyggt för ögat också fortsätter Therece. – Det jag alltid strävar efter är en trädgård som hela tiden är levande och föränderlig under året. Hur lövverken skiftar färg och blomningen kan avlösa varandra och harmonisera med varandra. Trädgården skall ju vara vacker hela året.

Att driva ett företag med trädgårdstjänster handlar också mycket om att vara behjälplig i uppvuxna trädgårdar med skötseln. Många äldre, med trytande ork, som bor kvar i huset behöver emellanåt hjälp med de lite tyngre sysslorna i trädgården. Jag tycker jättemycket om de uppdragen då jag ofta får insyn i hur de tänkte då de anlade trädgården för många år sedan, säger Therece. Sedan blir det ju en och annan trevlig pratstund under arbetets gång.

På frågan om vilket som är drömprojektet så svarar hon tvärsäkert, alla projekt är roliga, men måste jag välja ett så säger jag radhusträdgårdar. Det är alltid en utmaning i att hitta bra funktioner och möta kundens behov och önskemål på en liten kompakt yta. Sedan är det naturligtvis roligt med projekt vid nybyggnationer då det ofta handlar om att jobba från grunden och medverka i hela färdigställandet av trädgården.
Vad finns det då för uppdrag som är mindre roliga? – Ja, det ska väl vara alla uppvuxna hagtornhäckar som kunder vill byta ut eller förnya. Att gräva upp dem och ta hand om riset är ibland ett smärtsamt uppdrag då deras taggar inte är att leka med, skrattar Therece.

 

Före-Grovplanering i full gång
Före-Grovplanering i full gång
Efter- Nyanläggningen på väg att färdigställas. Det saknas ännu en del arbete. En pool som skall in i trädäckslösningen samt något träd
Efter- Nyanläggningen på väg att färdigställas. Det saknas ännu en del arbete. En pool som skall in i trädäckslösningen samt något träd

Vad gör trädgårdsmästaren på vinterhalvåret?

Under vintern planerar jag för nästa års uppdrag och projekt samt ritar skalenliga trädgårdsritningar. Vi brukar gå igenom grunderna i funktion, behov och önskemål under ett besök på tomten först. Fördelen med att ta kontakt under hösten är att vi får vintern på oss att komma fram till ett bra förslag. Jag hinner dessutom få se tomten innan snön lägger sig tjock och döljer nivåskillnader, jordmåner och befintlig växtlighet. Det ger dessutom ett bra försprång på vårkanten då man vid större anläggningar kan förbeställa växter och annat material som behövs, säger Therece. Ibland kan kunden ha en plan på framtida projekt då det kommer till garagebyggnationer, Attefallshus eller en större altan. Då kan vi hitta lösningar för trädgården i väntan på projektstarten så trädgården ändå ser hel och fin ut under vänteperioden, fortsätter hon.

Hur kan man förbereda sig?

Inför ett besök så är det bra om du som kund tänker igenom vad du tycker om och hur mycket tid du vill lägga på din trädgård. Det behöver inte alls vara så märkvärdigt men tycker du absolut inte om t.ex barrväxter eller om du redan hittat ditt favorithörn på tomten så är det bra att ha med de tankarna till första mötet.

Det fungerar likadant på tomten som vid all annan renovering eller nybyggnation. Det är ibland svårt för kunden att skapa sig en bild då man inte är helt uppdaterad på utbudet, nyheter eller vad som är möjligt eller mindre möjligt på just sin tomt.
Ofta glöms vintern bort. – Visst kan man ha fint i trädgården även om snön ligger. Vintergröna växter är jättefina med lite belysning och skapar dessutom en mysig känsla under den mörka tiden, kanske vid entrén eller som blickfång från köksfönstret, berättar Therece.
Meningen är ju att man ska kunna njuta av och vilja vistas i sin trädgård under alla årstiderna, avslutar Therece.

Trädgårdshumlans bästa tips!Logga

•Har du behov av allt från rådgivning, planering, skötsel eller större projekt. Hör av dig i god tid. Det är nu det största planeringsarbetet pågår. På så sätt kan din trädgård ”sättas” igång direkt under våren. Ofta har trädgårdsmästare fullbokat från vår till höst.
•Ta hjälp av en trädgårdsmästare för att hitta optimala lösningar för just din familj och din tomts förutsättningar.
•Hitta en helhetsbild för din hustyp. Har du en Västerbottensgård så är det kanske inte strama linjer och minimalism du bör sträva mot, även om du tycker att det är supersnyggt i grannens trädgård med funkisvilla.
•Välj växter med blomning under hela säsongen. Ta hänsyn till höstens färgskiftningar och glöm inte det vintergröna.
•Tänk praktiskt utifrån skötsel och underhåll. Hur mycket tid vill du lägga på att underhålla din trädgård i framtiden?
•Använd bra jord! I planteringar rekommenderar jag alltid en jord som är fri från rotogräs, exempelvis naturgödslad. Superbra!
•Ta det lite lugnt med höststädningen. Om du inte har en tjock matta av löv så låt dem ligga och multna. Likaså i rabatterna, låt det vissna ned och ligga kvar under vintern. Mylla ned det i jorden till våren.
•Stirra dig inte blind på zonkartan. Allt beror på hur din tomt är belägen, hur skyddad växtplatsen är och vilka förutsättningar som finns i övrigt. Vi kan klara växter hos oss i länet även om det är angivet att den lämpar sig för zon 3 eller 4 om förutsättningarna är de rätta.
•Ägna en tanke åt belysningen. Det finns jättemånga bra lösningar och olika typer av belysning att tillgå i handeln idag. Prova lägga ut ficklampor en kväll under träd eller buskar under en mörk kväll och se vilken effekt de ger.

Related posts